Jesienno-zimowe ciasto marchewkowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z sodą i cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać roztopioną margarynę i startą marchewkę, a następnie dodać mąkę cały czas miksując do połączenia składników.
Prostokątną blachę o wymiarach 22×33 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do blachy przełożyć ciasto. Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Porady
Ja robiłam to ciasto na kwadratowej mniejszej blaszce niż podana w przepisie :)
Komentarze