Jesienno-zimowe ciasto marchewkowe z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, z korzenną nutą i słodką białą czekoladą... Idealny dodatek do gorącej herbatki i kocyka :)

  • 40 min

Składniki:

  • 5 jajek w temp. pokojowej
    250 g margaryny
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)
    150 g białej czekolady lub cukier puder
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciasto marchewkowe

Jesienno-zimowe ciasto marchewkowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2aympo4 1. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z sodą i cynamonem.
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać roztopioną margarynę i startą marchewkę, a następnie dodać mąkę cały czas miksując do połączenia składników.
    Prostokątną blachę o wymiarach 22×33 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do blachy przełożyć ciasto. Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Ja robiłam to ciasto na kwadratowej mniejszej blaszce niż podana w przepisie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Marchewka Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować