Jesienne spaghetti z grillowanymi warzywami

4.5 (150 ocen)

  • Dla 4 osób

Danie wprost idealne na pyszny, jesienny obiad, nie tylko dla zwolenników bezmięsnych potraw.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 cukinie
    2 papryki (różne kolory)
    2 cebule
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
    2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, odrobina cukru
    makaron spaghetti (250g)
    50 g sera feta
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Spaghetti Grill

Jesienne spaghetti z grillowanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić, cukinie i cebule w plastry, papryki w dużą kostkę. Wrzucić do miski, dodać oliwę, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na grillowej patelni lub ruszcie i grillować ok. 20 minut, aż warzywa będą złociste i miękkie.
    W międzyczasie gdy warzywa się grillują, makaron ugotować al’dente.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondelka lub na patelnie, dodać drobno posiekaną bazylię i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotować ok. 10 minut, aż woda z pomidorów odparuje i powstanie sos. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
    Do pomidorowego sosu dodać ugotowany makaron i grillowane warzywa. Wymieszać. Przełożyć na talerz i przed podaniem posypać pokrojonym w kostkę lub pokruszonym serem feta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować