Jesienne risotto z dynią i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Risotto uwielbia cała moja rodzina, tak przyrządzone jest kremowe, aromatyczne i bardzo smaczne...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    200 g ryżu do risotto
    500 g miąższu dyni
    połowa kolby kukurydzy
    500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    100 ml białego wina wytrawnego
    mała cebula
    łyżka masła
    łyżka oliwy
    50 g parmezanu lub innego sera żółtego
    sól
    pieprz

Jesienne risotto z dynią i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię z roztopionym masłem i oliwą wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy ziarna kukurydzy i pokrojoną w kostkę dynię, chwilę smażymy. Dosypujemy ryż, mieszamy, smażymy przez minutę. Dolewamy wino, mieszamy do momentu, aż wino się wchłonie, a alkohol wyparuje. Dolewamy 1/4 części bulionu, gotujemy, ciągle mieszając. Czynność powtarzamy do momentu aż risotto będzie gęste i kremowe. Na koniec dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Podajemy natychmiast.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy