Risotto uwielbia cała moja rodzina, tak przyrządzone jest kremowe, aromatyczne i bardzo smaczne...
60 min
Składniki:
Składniki:
200 g ryżu do risotto
500 g miąższu dyni
połowa kolby kukurydzy
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100 ml białego wina wytrawnego
mała cebula
łyżka masła
łyżka oliwy
50 g parmezanu lub innego sera żółtego
sól
pieprz
Jesienne risotto z dynią i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię z roztopionym masłem i oliwą wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy ziarna kukurydzy i pokrojoną w kostkę dynię, chwilę smażymy. Dosypujemy ryż, mieszamy, smażymy przez minutę. Dolewamy wino, mieszamy do momentu, aż wino się wchłonie, a alkohol wyparuje. Dolewamy 1/4 części bulionu, gotujemy, ciągle mieszając. Czynność powtarzamy do momentu aż risotto będzie gęste i kremowe. Na koniec dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Podajemy natychmiast.
Smacznego.
Komentarze