Jesienne risotto

0 (0 ocen)

Chyba nie ma bardziej jesiennego warzywa niż dynia, a dynia znakomicie komponuje się z kurkami. Z takiego właśnie połączenia powstało pyszne Risotto pachnące jesienią.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1 szklanka ryżu do risotto
    1 szklanka drobnych kurek
    2 średnie marchewki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę

    Składniki robocze:
    1 łyżka masła klarowanego
    100ml białego, wytrawnego wina
    1 kostka rosołowa (warzywna)
    1 litr wody
    sól i pieprz do smaku

Jesienne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka, kurki i dynia podsmażone na maśle 1. Kurki myjemy, większe grzybki kroimy na drobniejsze kawałki. Dynię obieramy i usuwamy gąbczastą część z pestkami i sam miąższ kroimy w kostkę. Marchewki po obraniu kroimy w drobną kostkę. Kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie i tak powstały bulion trzymamy w rondelku na niedużym ogniu, żeby pozostał ciepły. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy dynię, marchewkę i kurki.
  • Jesienne risotto 2. Całość mieszamy i smażymy dosłownie przez kilka chwil i dorzucamy ryż. Smażymy na średnim ogniu jakieś 2 minuty (ciągle mieszając) i dolewamy wino, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie wino i dolewamy wtedy trochę gorącego bulionu (mniej więcej łyżkę wazową). Znowu mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejną porcję bulionu, robimy tak do momentu aż ryż będzie miękki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy