Chyba nie ma bardziej jesiennego warzywa niż dynia, a dynia znakomicie komponuje się z kurkami. Z takiego właśnie połączenia powstało pyszne Risotto pachnące jesienią.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
1 szklanka ryżu do risotto
1 szklanka drobnych kurek
2 średnie marchewki
Składnik podstawowy dodatkowy:
1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
Składniki robocze:
1 łyżka masła klarowanego
100ml białego, wytrawnego wina
1 kostka rosołowa (warzywna)
1 litr wody
sól i pieprz do smaku
Jesienne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki myjemy, większe grzybki kroimy na drobniejsze kawałki. Dynię obieramy i usuwamy gąbczastą część z pestkami i sam miąższ kroimy w kostkę. Marchewki po obraniu kroimy w drobną kostkę. Kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie i tak powstały bulion trzymamy w rondelku na niedużym ogniu, żeby pozostał ciepły. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy dynię, marchewkę i kurki.
2.Całość mieszamy i smażymy dosłownie przez kilka chwil i dorzucamy ryż. Smażymy na średnim ogniu jakieś 2 minuty (ciągle mieszając) i dolewamy wino, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie wino i dolewamy wtedy trochę gorącego bulionu (mniej więcej łyżkę wazową). Znowu mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejną porcję bulionu, robimy tak do momentu aż ryż będzie miękki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze