Jesienne pierogi z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy je z cukrem i szczyptą cynamonu. Jeśli gruszki będą bardzo dojrzałe to po wymieszaniu odsączmy je na sicie z soku, który puszczą jak postoją.
2.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła.
3. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
4. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane kwaśną śmietanką, posypane cukrem i cynamonem. Życzę smacznego :-)
Komentarze