Jesienne niby flaczki z opieńkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupa grzybowa idealna na jesienne chłody.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół łubianki opieńków
    marchewka
    cebula
    świeża papryczka chili
    czerwona papryka
    łyżka oleju
    świeży imbir - kawałek 1 cm
    szczypta szafranu
    kwiat muszkatu
    ziele angielskie 2-3
    2-3 liście laurowe
    majeranek
    pieprz czarny
    sól morska
    2 litry bulionu u mnie z sarniny, ale może być np. wołowy

    zielenina do posypania

Jesienne niby flaczki z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • opieńki 1. Opieńki oczyszczamy, kroimy w paski.
  • warzywa 2. Warzywa kroimy w paski. Imbir ścieramy na tarce. Warzywa i opieńki, razem z przyprawami(oprócz majeranku u pieprzu) podsmażamy na oleju. Zalewamy bulionem i gotujemy 25-30 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Posypujemy posiekanym lubczykiem i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy