Rozgrzewająca zupa grzybowa idealna na jesienne chłody.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
pół łubianki opieńków
marchewka
cebula
świeża papryczka chili
czerwona papryka
łyżka oleju
świeży imbir - kawałek 1 cm
szczypta szafranu
kwiat muszkatu
ziele angielskie 2-3
2-3 liście laurowe
majeranek
pieprz czarny
sól morska
2 litry bulionu u mnie z sarniny, ale może być np. wołowy
Jesienne niby flaczki z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opieńki oczyszczamy, kroimy w paski.
2.Warzywa kroimy w paski. Imbir ścieramy na tarce. Warzywa i opieńki, razem z przyprawami(oprócz majeranku u pieprzu) podsmażamy na oleju. Zalewamy bulionem i gotujemy 25-30 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Posypujemy posiekanym lubczykiem i natką pietruszki.
Komentarze