Jesienne łazanki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni, na wolnym ogniu roztapiamy masełko. Pora oraz cebulkę
drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Kiedy warzywa będą się szkliły,
obieramy dynię ze skórki, usuwamy miękki miąższ i trzemy go na tarce o
grubych oczkach. Dodajemy starte marchewki oraz pietruszkę. Smażymy
razem z cebulą oraz porem.
2.Następnie doprawiamy świeżo startymi ząbkami czosnku oraz imbirem.
Kiedy dynia zmięknie przekładamy ją do garnka, zalewamy bulionem
drobiowym, dodajemy suszone grzyby i powoli dusimy.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz
kiełbasę. Kapustę drobno siekamy i podsmażamy razem z mięsem. Kiedy
straci część swojej objętości - dodajemy do bulionu z dynią. Do garnka
wrzucamy również ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn oraz kawałek
pokrojonej drobno papryczki chilli bez nasionek.
3.Całość dusimy przez półtorej godziny, następnie dodajemy odsączoną
kapustę kiszoną i gotujemy przez dwie godziny na maleńkim ogniu.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Łazanki doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki i mieszamy razem z makaronem.
Komentarze