Jesienne łazanki z dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepyszne, rozgrzewające, jesiennie kolorowe danie jednogarnkowe. ;)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • JESIENNY GARNUSZEK::
    - dynia - miąższ bez skóry: 700 gramów
    - kapusta kiszona odsączona: 400 gramów
    - marchew starta na tarce o grubych otworach: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - natki pietruszki: 0.5 pęczka
    - cebula biała: 1 sztuka
    - por (tylko biała część): 1 sztuka
    - masło w kostce: 50 gramów
    - czosnek polski: 6 ząbków
    - biała kapusta (mała główka): 1 kilogram
    - kiełbasa: 500 gramów
    - boczek wędzony chudy: 200 gramów
    - ziele angielskie ziarenka: 3 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - pieprz czarny: 2 szczypty
    - imbir w proszku: 1 szczypta
    - chilli małe: 1 sztuka
    - sól morska do smaku: 1 szczypta
    - suszone grzyby leśne: 5 sztuk
    - łazanki: 500 gramów
    - buliona warzywny lub drobiowy: 1 litr
    - rozmaryn świeży: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Łazanki

Jesienne łazanki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni, na wolnym ogniu roztapiamy masełko. Pora oraz cebulkę
    drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Kiedy warzywa będą się szkliły,
    obieramy dynię ze skórki, usuwamy miękki miąższ i trzemy go na tarce o
    grubych oczkach. Dodajemy starte marchewki oraz pietruszkę. Smażymy
    razem z cebulą oraz porem.
  • 2. Następnie doprawiamy świeżo startymi ząbkami czosnku oraz imbirem.

    Kiedy dynia zmięknie przekładamy ją do garnka, zalewamy bulionem
    drobiowym, dodajemy suszone grzyby i powoli dusimy.

    Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz
    kiełbasę. Kapustę drobno siekamy i podsmażamy razem z mięsem. Kiedy
    straci część swojej objętości - dodajemy do bulionu z dynią. Do garnka
    wrzucamy również ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn oraz kawałek
    pokrojonej drobno papryczki chilli bez nasionek.
  • 3. Całość dusimy przez półtorej godziny, następnie dodajemy odsączoną
    kapustę kiszoną i gotujemy przez dwie godziny na maleńkim ogniu.

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Łazanki doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki i mieszamy razem z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować