Jesienne krokiety

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krokiety, to taka klasyka kulinarna. Każdy kiedyś je jadł i dla większości jest to porządne danie, nad którym nie ma się co rozwodzić... Krokiety mają sprawić, że będziemy syci, a ich smak jest dobry, znaczy przewidywalny! No i w tym momencie moja fantazja kulinarna podpowiada mi: "eksperymentuj z utrwaloną wersją"! Wymyśliłem więc, że białą kapustę w farszu zastąpię brukselką, której smak dodaje nutę goryczki. A dla uzyskania zwartej struktury farszu, dodam żółtego sera - Gouda, który dodatkowo nadaje całemu nadzieniu jeszcze bardziej wyrazisty i oryginalny smak. Połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada. Zmienia w pozytywny sposób to, do czego przywykłem, jedząc klasyczne krokiety. Wszystkich, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami, zapraszam do zapoznania się ze szczegółowym przepisem na krokiety z brukselką, w którym są wymienione wszystkie składniki i sposób przygotowania. Zrobicie to z łatwością! Życzę smacznego.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka

    1 szczypta soli

    1,5 szklanki mleka

    1,5 szklanki gazowanej wody

    2 szklanki mąki

    1 cebula

    1 łyżka masła

    400 g pieczarek

    300 g brukselki

    200 g sera gouda

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Krokiety

Jesienne krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienne krokiety 1. Jajka ubijamy ze szczyptą soli.

    Następnie dodajemy mleko i wodę.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą.

    Miksujemy na gładko.

    Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.





    Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki , posiekaną brukselkę, odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Mieszamy ze startym serem. Oprószamy solą i pieprzem.



    Farsz umieszczamy na naleśnikach, zawijamy i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 30 minut.



    Podajemy z ulubionym sosem.

Porady

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mleko i wodę. Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą. Miksujemy na gładko. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki , posiekaną brukselkę, odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Mieszamy ze startym serem. Oprószamy solą i pieprzem. Farsz umieszczamy na naleśnikach, zawijamy i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Podajemy z ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz do naleśników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować