Jesienne kaszotto

0 (0 ocen)

Lekkie, pyszne i zdrowe danie z kaszą gryczaną i dynią w roli głównej. Może być podane jako ciepła kolacja, danie główne lub dodatek do mięs.

Składniki:

  • • 100 g kaszy gryczanej,
    • 20-25 dag dynii ( u mnie gruszkowa),
    • mała cukinia,
    • mała papryka,
    • ząbek czosnku,
    • 1 cebula,
    • kawałem pora (ok. 5 cm),
    • kulka Mozzarelli,
    • 1 łyżka suszonych warzyw,
    • Ok. 2/3 szklanki bulionu warzywnego ( może być też woda),
    • sol, pieprz, peperoncino,
    • Olej ( u mnie smakowy Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią),
    • Szczypiorek do posypania,

Jesienne kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroję w kostkę, pora w paseczki, przesmażam na oleju, dodaję posiekany czosnek i ugotowaną kaszę, suszone warzywa. Wlewam trochę bulionu i chwile duszę tak 2-3 min. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę dynię, cukinię, paprykę. Bulion dolewam stopniowo gdy widzę że kasza go wchłonie. Wszystko duszę około 15-20 min ( w zależności jakiej twardości chcę uzyskać warzywa). Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę mozzarellę, doprawiam solą, pieprzem, peperoncino, wszystko mieszam i odstawiam na około 5-10 min. Na talerzu posypuję pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy