Lekkie, pyszne i zdrowe danie z kaszą gryczaną i dynią w roli głównej. Może być podane jako ciepła kolacja, danie główne lub dodatek do mięs.
Składniki:
• 100 g kaszy gryczanej,
• 20-25 dag dynii ( u mnie gruszkowa),
• mała cukinia,
• mała papryka,
• ząbek czosnku,
• 1 cebula,
• kawałem pora (ok. 5 cm),
• kulka Mozzarelli,
• 1 łyżka suszonych warzyw,
• Ok. 2/3 szklanki bulionu warzywnego ( może być też woda),
• sol, pieprz, peperoncino,
• Olej ( u mnie smakowy Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią),
• Szczypiorek do posypania,
Jesienne kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroję w kostkę, pora w paseczki, przesmażam na oleju, dodaję posiekany czosnek i ugotowaną kaszę, suszone warzywa. Wlewam trochę bulionu i chwile duszę tak 2-3 min. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę dynię, cukinię, paprykę. Bulion dolewam stopniowo gdy widzę że kasza go wchłonie. Wszystko duszę około 15-20 min ( w zależności jakiej twardości chcę uzyskać warzywa). Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę mozzarellę, doprawiam solą, pieprzem, peperoncino, wszystko mieszam i odstawiam na około 5-10 min. Na talerzu posypuję pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze