Jesienne eskalopki z kurczaka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybkie smaczne danie z piersi kurczaka wyborne na jesienne długie wieczory.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety drobiowe: 2 sztuki
    - łyzki oleju: 2 łyżki
    - słodka śmietanka 18%: 0.5 szklanki
    - łyzka masła: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - mąka: 1 sztuka
    - czosnek ( ząbek): 1 ząbek
    - papryka mielona: 1 szczypta
    - pieprz mielony-prawdziwy: 1 szczypta
    - pieczarki duże: 4 sztuki
    - przyprawa ziołowa: 1 szczypta

Jesienne eskalopki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ).Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Oprószyć mąka .Strząsnąć jej nadmiar .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę .Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut .Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową ( nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku )- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy