Jesienne danie jednogarnkowe z sarniną, grzybami leśnymi, ziemniakami i śmietaną

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię proste dania z kilku składników, które robią praktycznie same. Dania jednogarnkowe w sezonie jesienno-zimowym często pojawiają się na moim stolę, ponieważ są smaczne i pożywne. W takich daniach świetnie sprawdza się dziczyzna, gdyż ma niezwykle bogaty, delikatny, a jednocześnie charakterystyczny smak, który idealnie komponuje się z grzybami, ziemniakami i śmietaną.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g sarniny, mięso z łopatki lub szynki
    500 g mieszanych grzybów leśnych
    czerwona cebula
    łyżka klarowanego masła
    50 ml koniaku lub brandy
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    sos worcestershire
    liść laurowy
    rozkruszone ziele angielskie
    tymianek
    sól morska
    pieprz kolorowy

    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Jesienne danie jednogarnkowe z sarniną, grzybami leśnymi, ziemniakami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Partiami podsmażamy na rozgrzanym klarowanym maśle. Do zrumienionego mięsa wlewamy koniak, gdy odparuje dodajemy grzyby, pokrojoną w pióra cebulę i ziemniaki. Dodajemy sos worcestershire, sól, liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Dusimy, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietanę, dusimy bez przykrycia, aż śmietana się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina Grzyby leśne Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować