Jesienne ciasto ze śliwkami - bez glutenu!

4.49 (166 ocen)

  • 60 min

Pasują do niego wszystkie owoce, jednak moja ulubiona wersja to właśnie ta ze śliwkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
    200g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 kg śliwek
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jesienne ciasto ze śliwkami - bez glutenu! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cynamonem, miksując na najniższych obrotach łączymy z masą jajeczną. Na koniec wlewamy ciepłe roztopione masło i miksujemy do połączenia. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, na wierzchu gęsto umieszczamy śliwki, wciskając je delikatnie w ciasto. Pieczemy ok 55 min w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni.
    Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

jeden z niewielu przepisów, w którym mąka bezglutenowa idealnie zastępuje pszenną. Piekę to ciasto od lat i polecam bardzo

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować