Jesienne ciasto ze śliwkami - bez glutenu! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cynamonem, miksując na najniższych obrotach łączymy z masą jajeczną. Na koniec wlewamy ciepłe roztopione masło i miksujemy do połączenia. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, na wierzchu gęsto umieszczamy śliwki, wciskając je delikatnie w ciasto. Pieczemy ok 55 min w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
jeden z niewielu przepisów, w którym mąka bezglutenowa idealnie zastępuje pszenną. Piekę to ciasto od lat i polecam bardzo
Komentarze