Jesienne ciasto z dynią, jabłkami i cynamonową pianką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Kolejna odmiana kruchego ciasta z owocami i budyniową pianką. Tym razem zrobiłam ciasto miodowe, do owoców (dyni i jabłek) dodałam bakalie, a piankę budyniową wzbogaciłam dodatkiem cynamonu. Wyszło wspaniałe jesienne, a właściwie jesienno-zimowe ciasto, bardzo smaczne i aromatyczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto miodowe:
    350 g mąki pszennej tortowej
    200 g schłodzonego masła
    4 łyżki miodu
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pianka cynamonowa:
    4 białka
    2/3 szklanki cukru
    100 ml oleju
    2 op. budyniu śmietankowego
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    dodatkowo:
    2 średnie jabłka (ok. 280 g)
    1/2 małej dyni hokkaido (ok. 370 g miąższu)
    100 g mieszanki rodzynek, żurawiny i miechunki (mogą być same rodzynki lub mieszanka rodzynek i żurawiny)
    1 op. cukru z wanilią
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni Pianka Ciasto

Jesienne ciasto z dynią, jabłkami i cynamonową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i siekamy do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtka roztrzepane z miodem i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
  • 2. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy pozostałym ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 3. Dynię pozbawiamy gniazda nasiennego i cienko obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka obieramy i również ścieramy na tarce. Namoczone wcześniej bakalie odcedzamy, dodajemy do startej dyni i jabłek, wsypujemy cukier z wanilią i dokładnie mieszamy.
  • 4. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i podpiekamy 15 minut. Lekko studzimy i wykładamy owoce z bakaliami, wyrównujemy powierzchnię i lekko ugniatamy.
  • 5. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, nadal ubijając, następnie dodajemy proszek budyniowy i cynamon oraz olej i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 6. Pianę wykładamy na owoce i na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki ciasto wyjęte z zamrażalnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i pieczemy 40 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem-pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować