JESIENNE CIASTO Z BAKALIAMI

0 (0 ocen)

pyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii, sprawdzi się również podczas świąt Bożego Narodzenia jako piernik

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 27cm,
    2 szkl.mąki, 1 szkl.cukru, 2jajka, 1szkl.mleka, ¼ szkl. oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao, ½ szkl.posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    Polewa kakaowa:
    ¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao

Jesienne ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIACHO 1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem i przyprawą do piernika, dodajemy orzechy, rodzynki i płatki owsiane. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mleko na przemian z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy jabłka z bakaliami, mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min.w 180 stopniach. Z podanych składników przygotowujemy polewą. Wystudzone ciasto polewamy polewą.

Komentarze

Podobne przepisy