Jesienne ciasto piernikowe z gruszkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pulchne, delikatne i szybkie w przygotowaniu.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół opakowania przyprawy do piernika
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    75 ml oleju
    3 gruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Jesienne ciasto piernikowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać pokroić w kostkę, można skropić z sokiem z cytryny aby nie ściemniały ale nie jest to konieczne. Odstawić.
  • 2. W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
  • 3. W drugiej misce ubić do białości jajka z cukrem. Do masy stopniowo wlewać maślankę a następnie olej.
  • 4. Do masy jajecznej przesiać suche składniki i wymieszać wszystko na najniższych obrotach.
    Na końcu do ciasta dodać gruszki.
  • 5. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę. wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować