jesienne ciasto cynamonowe z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Cynamonowe ciasto z gruszkami i dodatkiem marcepanu, przełożone kwaśną czarną porzeczką. Bardzo aromatyczne, trochę wilgotne. Porzeczki świetnie przełamują smak. Wspaniałe do gorącej herbaty zimny dzień.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    200 g mąki
    200 g masła
    200 g cukru
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cynamonu
    2 łyżki startego marcepanu
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    2 gruszki pokrojone w kstkę
    łyżka mąki
    słoiczek domowej konfitury z czarnej porzeczki
    cukier puder

Jesienne ciasto cynamonowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puch, powoli ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i z innymi składnikami dodać d masy, Dokładnie wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 21 cm.
  • 2. Na ciasto wyłożyć gruszki obtoczone w mące. Piec ciasto w 190*C około 45 minut. Po wystudzeniu przełożyć konfiturą i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy