Jesienne ciastka jeżyki

4.5 (171 ocen)

  • 40 min

Niezwykle urocze ciastka, które kojarzą mi się z jesienią, wyglądem przypominające małe jeże.

  • 40 min

Składniki:

  • na ok. 20 sztuk jeżyków:
    125 g mąki
    70 g masła
    30 g cukru pudru
    2 żółtka
    mała szczypta soli

    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    ok.5 łyżek mielonych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Jesienne ciastka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać cukier puder, sól i masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na ok. 20 sztuk. Z każdej części uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć i uformować pyszczek. Piec ok. 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić na parze. Każde ciastko do połowy zanurzyć w czekoladzie wyrównując polewę np. wykałaczką i od razu obtaczać w mielonych orzechach. Oczy zrobić wykałaczką zamoczoną w rozpuszczonej czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować