Jesienne babeczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, pełne przypraw babeczki, które rozgrzeją każdego w jesienny dzień :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BABECZKI:
    - masło: 175 gramów
    - cukiet trzcinowy: 100 gramów
    - miód: 75 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka: 175 gramów
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - mielony imbir: 1 łyżeczka
    - mielony cynamon: 1 łyżeczka
    - mielone ziele angielskie: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - skórka starta z połowy pomarańczy: 0.5 sztuki
    - skórka starta z połowy cytryny: 0.5 sztuki
    - świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy: 2 łyżki
    KREM:
    - twaróg - może być sernikowy, albo mascarpone: 400 gramów
    - miód płynny do smaku: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jesienne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, w trakcie zetrzyj i dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny. Masło rozpuść i dodaj do niego miód, dokładnie wymieszaj. Mąkę zmieszaj z wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami. Do ubitych jajek dodaj na zmianę mieszaninę mąki i masła z miodem. Na koniec dodaj sok z pomarańczy.
  • 2. Masę przełóż do papilotek – maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną. Piecz przez około 20-25 minut – tradycyjnie do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź i udekoruj lukrem twarogowym.
  • 3. Wykonanie kremu - twaróg zmieszaj dokładnie z miodem, aż masa będzie gładka (możesz miód zastąpić cukrem pudrem). Gotowym lukrem posmaruj babeczki, na wierzchu ułóż orzechy, albo kandyzowane owoce.
  • 4. Babeczki ułożone w pudełeczku z kolorowymi liśćmi i kasztanami albo żołędziami, będą pięknym prezentem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować