Jesienna zupa dyniowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia dynia (ok. 1kg)
    1 marchewka
    1 cebula
    3 szklanki bulionu drobiowego
    sól
    pieprz
    2 łyżki imbir tarty
    szczypta gałki muszkatołowej
    kwaśna śmietana 18%
    2 kromki chleba

Jesienna zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do wysokiego garnka, dodać cebulę i zalać bulionem. Gotować ok. 1,5 godziny. Dodać imbir i przyprawy. Następnie rozdrobnić malakserem na jednolitą masę. Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i uprażyć na patelni. Zupę podawać w misce z jedną łyżką śmietany posypane grzankami i siekaną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy