jesienna zapiekanka z kurczakiem i tortillą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna zapiekanka na jesień.

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie placków tortilla,
    jedna mała, podłużna dynia,
    4 ugotowane udka z kurczaka (ja użyłam mięsa z zupy, ale można tez użyć resztek pieczonego czy smażonego kurczaka),
    ok. 10 pomidorków koktajlowych,
    pół średniego pora,
    ok. 20-30 g suszonych grzybów,
    ok. 125 ml śmietanki (18),
    pół małej cebuli,
    ok. 250 g startego sera,
    sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie

Jesienna zapiekanka z kurczakiem i tortillą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Gdy zacznie mieknąć, dodać krążki pora, smażyć do miękkości. Na koniec wrzucić pomidorki koktajlowe, doprawić. Mięso pokroić na kawałki. Przygotować sos grzybowy: namoczone przez noc grzyby wyjąć z wody, odsączyć, krótko przesmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Zalać śmietanką i mieszać do zgęstnienia (można zagęścić niewielka ilością mąki, ale nie trzeba). Przygotować tortille: na każdy placek nałożyć farsz warzywny i mięso, złożyć w rulonik. Naczynie do zapiekania posmarować łyżką sosu grzybowego, układać ruloniki z tortilli, kazdą warstwę przekładać sosem i startym serem. Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy