opakowanie placków tortilla,
jedna mała, podłużna dynia,
4 ugotowane udka z kurczaka (ja użyłam mięsa z zupy, ale można tez użyć resztek pieczonego czy smażonego kurczaka),
ok. 10 pomidorków koktajlowych,
pół średniego pora,
ok. 20-30 g suszonych grzybów,
ok. 125 ml śmietanki (18),
pół małej cebuli,
ok. 250 g startego sera,
sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie
Jesienna zapiekanka z kurczakiem i tortillą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Gdy zacznie mieknąć, dodać krążki pora, smażyć do miękkości. Na koniec wrzucić pomidorki koktajlowe, doprawić. Mięso pokroić na kawałki. Przygotować sos grzybowy: namoczone przez noc grzyby wyjąć z wody, odsączyć, krótko przesmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Zalać śmietanką i mieszać do zgęstnienia (można zagęścić niewielka ilością mąki, ale nie trzeba). Przygotować tortille: na każdy placek nałożyć farsz warzywny i mięso, złożyć w rulonik. Naczynie do zapiekania posmarować łyżką sosu grzybowego, układać ruloniki z tortilli, kazdą warstwę przekładać sosem i startym serem. Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze