Jesienna wegańska szarlotka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szarlotka w moim domu zawsze pojawiała się jesienią. Babcia przygotowywała szarlotki w wielu różnych wersjach, jednak moją była zaskoczona. Jest to wegańska wersja dobrze znanego wszystkim wypieku.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g. mąki
    120g. trzcinowego, nierafinowanego cukru
    200g. margaryny
    200g. orzechów włoskich
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    skórka z 2 cytryn
    2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
    4 łyżki przegotowanej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Farsz:
    5 jabłek
    sok z 2 cytryn
    4 łyżeczki cynamonu
    150g. drobno pokrojonych orzechów włoskich (lub migdałów)
    imbir
    3 łyżki przegotowanej wody

    Kruszonka (ilości według uznania):
    1 szklanka mąki
    3-4 łyżki cukru
    ok. 50g. margaryny
    odrobina oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Jesienna wegańska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki. Orzechy włoskie mielimy, a 2 łyżeczki siemienia lnianego wsypujemy do szklanki i zalewamy 4 łyżkami przegotowanej wody.
  • 2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, skórkę z cytryn i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie dodajemy pokrojoną margarynę, dolewamy siemię i urabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto, zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i wykładamy na tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej kaszą. Spód wstawiamy do rozgrzanego do 170°C na ok. 10 minut.
  • 3. W czasie gdy ciasto jest w lodówce możemy przygotować farsz.
    Jabłka obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Pokrojone plasterki przekładamy do nie za dużej miski. W shakerze łączymy sok z cytryn z 3 łyżkami wody, dodajemy imbir i dokładnie mieszamy. Tą zalewą polewamy kawałki jabłek i odstawiamy na chwilę by przeszły swoim smakiem.
  • 4. Na podpieczonym spodzie wykładamy kawałki jabłek (w okręgi zaczynając od zewnątrz). Następnie posypujemy gotowe ciasto cynamonem (ilość według uznania) i pokrojonymi orzechami. Na wierzch szykujemy kruszonkę - w misce urabiamy mąkę z margaryną i cukrem, jeśli jest za sucha dodajemy olej. Tak przygotowaną kruszonkę wysypujemy na wierzchu, na całym cieście.
  • 5. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 30 minut. W trakcie pieczenia, po ok. 15-20 minutach, gdy góra ładnie się zarumieni, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.

Porady

Jeśli chcemy uzyskać bardziej słodki smak, na podane proporcje można użyć tylko jednej dużej cytryny. Przed wypiekaniem spodu, po wyłożeniu go na blachę powinniśmy ponakłuwać go widelcem w paru miejscach. Podczas wypiekania samego spodu, możemy wyłożyć go papierem do pieczenia, i wysypać na to groch, powinno to zapobiec zapadaniom się brzegów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować