Jesienna szarlotka

0 (0 ocen)

Zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • -3 szklanki mąki krupczatki
    -1 szklanka cukru
    -1 kostka masła (lub margaryny)
    -4 jajka
    -2 łyżki kwaśnej śmietany
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 kg jabłek (np. papierówka lub reneta)
    -cynamon
    -cukier waniliowy
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jesienna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać, posiekać masło, wbić żółtka, połączyć ze śmietaną i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i położyć na blaszce. Drugą włożyć do zamrażarki na pół godziny. Na spód wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka, oprószyć je cynamonem i cukrem waniliowym. Następnie przygotować pianę z białek, można dodać trochę cukru pudru i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na jabłka. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy