Jesienna rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia
wymieszać i dodać do białek i żółtek. Następnie dodać kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 160-180 , ok.30-40 min.Po upieczeniu ciasto należy przekroić na dwie części.
Masa:
Z 1.5 szklanki mleka odlać ćwierć szklanki, wsypać do niej zawartość torebki ( budyń ) i dwie łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek. Gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Następnie do wystudzonego budyniu wsypujemy cała zawartość galaretki i dokładnie wymieszać lub zmiksować.
Polewa:
Do rondelka dodajemy 1/4 margaryny, 2,5 łyżki mleka,0,5 szklanki cukru, i 2,5 łyżki kakao. Wszystkie składniki rozpuszczamy ciągle mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Spód przekrojonego ciasta smarujemy marmoladą, a następnie wykładamy na nią masę całość przykrywamy drugą połówka ciasta. Wierzch polewamy gorąca polewą. ( można dekorować według własnego uznania ). Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 min w celu zastygnięcia polewy..
Smacznego ! ;)
Porady
Do ciasta można dodać troszeczkę cynamonu do smaku..
Komentarze