Jesienna rozkosz

0 (0 ocen)

  • 60 min

na poprawienie humoru na deszczowe wieczory :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -6 jaj
    -3/4 szklanki mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2-3 łyżki kakao
    -1 szklanka cukru

    Masa:
    -1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    -1 galaretka pomarańczowa
    -1,5 szklanki mleka
    -2 łyżki cukru
    -marmolada do posmarowania spodu (smak według uznania )
    Polewa:
    -1/4 margaryny
    -2,5 łyżki mleka
    -0,5 szklanki cukru ( nie cale )
    -2,5 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jesienna rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia
    wymieszać i dodać do białek i żółtek. Następnie dodać kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 160-180 , ok.30-40 min.Po upieczeniu ciasto należy przekroić na dwie części.


    Masa:
    Z 1.5 szklanki mleka odlać ćwierć szklanki, wsypać do niej zawartość torebki ( budyń ) i dwie łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek. Gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Następnie do wystudzonego budyniu wsypujemy cała zawartość galaretki i dokładnie wymieszać lub zmiksować.


    Polewa:
    Do rondelka dodajemy 1/4 margaryny, 2,5 łyżki mleka,0,5 szklanki cukru, i 2,5 łyżki kakao. Wszystkie składniki rozpuszczamy ciągle mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Spód przekrojonego ciasta smarujemy marmoladą, a następnie wykładamy na nią masę całość przykrywamy drugą połówka ciasta. Wierzch polewamy gorąca polewą. ( można dekorować według własnego uznania ). Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 min w celu zastygnięcia polewy..

    Smacznego ! ;)

Porady

Do ciasta można dodać troszeczkę cynamonu do smaku..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować