Jesienna przekąska gruszkowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przekąska z gruszek to ulubiona przystawka moich znajomych.

  • 25 min

Składniki:

  • - 4 dorodne gruszki ulubionej odmiany
    - 20 dag boczku parzonego, w plasterkach

    Potrzebne będą również wykałaczki albo szpadki koktajlowe.

Jesienna przekąska gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy i kroimy - najpierw przekrawamy wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielimy na cztery podłużne "łódeczki".
  • 2. Z boczku wykrawamy skórę, jeśli jest twarda, oraz chrząstki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • 3. Każdy kawałek gruszki zawijamy w plasterek boczku, a następnie spinamy wykałaczką (lub szpadką koktajlową).
  • 4. Przygotowane przekąski wykładamy na foremkę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Następnie pieczemy (w piekarniku ustawionym góra-dół) przez ok 10 - 15 minut.

Porady

Przekąska najsmaczniejsza jest na ciepło, ale spokojnie można podawać ją też po przestygnięciu. Idealnie uzupełni menu każdego domowego przyjęcia.

Komentarze

Podobne przepisy