Jesienna pieczona kaczka z jabłkami i jarzębiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarzębinę oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażarki na kilka dni.
Kaczkę oczyścić, umyć i umieścić w miseczce z solanką ( łyżka soli na 1 litr wody ), tak żeby była przykryta. Pozostawić na 2 godz.
Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Umieścić w salaterce i dodać mrożoną jarzębinę. Dodać olej, majeranek, miód i dokładnie wymieszać.
Osuszoną kaczkę lekko posmarować olejem i oprószyć mieloną, słodką czerwoną papryką. Jabłkami z jarzębiną nadziać kaczkę. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć pozostałymi jabłkami. Szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Przed końcem pieczenia kaczkę odkryć żeby skórka się przypiekła.
Smacznego.
Komentarze