Jesienna pieczona kaczka z jabłkami i jarzębiną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kaczka pieczona w całości doskonale pasuje na rodzinne spotkanie.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • świeża kaczka ok. 2 kg
    łyżka mielonej słodkiej papryki
    łyżka oleju rzepakowego
    kilka kwaśnych jabłek
    1/3 szklanki jarzębiny
    łyżka oleju rzepakowego
    łyżka majeranku
    łyżka miodu
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jesienna pieczona kaczka z jabłkami i jarzębiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzębinę oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażarki na kilka dni.
    Kaczkę oczyścić, umyć i umieścić w miseczce z solanką ( łyżka soli na 1 litr wody ), tak żeby była przykryta. Pozostawić na 2 godz.
    Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Umieścić w salaterce i dodać mrożoną jarzębinę. Dodać olej, majeranek, miód i dokładnie wymieszać.
    Osuszoną kaczkę lekko posmarować olejem i oprószyć mieloną, słodką czerwoną papryką. Jabłkami z jarzębiną nadziać kaczkę. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć pozostałymi jabłkami. Szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Przed końcem pieczenia kaczkę odkryć żeby skórka się przypiekła.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować