Jesienna lazania z kurkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniała lazania z domowym makaronem i wyjątkowo jesiennym sosem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g domowego makaronu do lazanii
    200 g świeżych kurek
    szklanka suszonych kurek
    400 ml śmietanki 30%
    szklanka wrzątku
    pęczek natki pietruszki
    łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g mięsa wieprzowo - wołowego
    200 g oscypka
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka klarowanego masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jesienna lazania z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Godzinę przed robieniem sosu zalewamy suszone grzyby szklanką wrzątku.

    Na maśle klarowanym szklimy drobno posiekaną cebulę i starty czosnek. Dodajemy umyte kurki, czosnek niedźwiedzi i smażymy kilka minut.

    Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z zalewą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Po dziesięciu minutach zagęszczamy mąką.

    Płat świeżego makaronu układamy na dnie naczynia, dodajemy 1/3 mięsa mielonego, zalewamy 1/3 sosu i przykrywamy kolejnym płatem, do skończenia składników. Wierzch posypujemy startym oscypkiem.

    Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra - dół z termoobiegiem.

    Podajemy posypane natką pietruszki.

Porady

Jeśli używamy suchego, kupnego makaronu - wystarczy 250 gram.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Grzyby Kurki Makaron Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować