Jesienna konfitura z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W ogródku udało się jeszcze uzbierać kilka śliwek, więc szybko trzeba było je wykorzystać.
Tak też powstała spontaniczna konfitura z dodatkiem gruszek, jabłek i pomarańczy. Wyszła pyszna- jeśli lubicie nieco korzenną nutę, to na pewno Wam zasmakuje.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1/2 kg śliwek węgierek
    1/2 kg jabłek
    1/2 kg gruszek
    1 pomarańcza
    3 gożdziki
    1/2 kg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Konfitury

Jesienna konfitura z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie owoce oprócz pomarańczy myjemy, obieramy, usuwamy pestki i gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
    Pomarańczę myjemy dokladnie, ścieramy skorkę na tarce , pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałki.
    Wkładamy do garnuszka owoce oraz otartą skórkę z pomarańczy, wsypujemy cukier i wrzucamy gożdziki.
    Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut , wyłączamy i studzimy.
    Gotujemy konfiturę tak samo przez kolejne dwa dni.
    Trzeciego dnia pod koniec gotowania gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Studzimy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Jabłka Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować