Jesienna karkówka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Plastry karkówki wieprzowej duszone z cebulą, papryką czerwoną i szarą renetą.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
    cebula
    suszony grzybek, u mnie kania
    2 mini słodkie papryczki
    jabłko - szara reneta
    łyżka oleju
    łyżka masła
    domowa przyprawa warzywna
    pieprz kolorowy młotkowany
    pietruszka
    lubczyk
    majeranek
    liść laurowe
    2 roztarte ziela angielskie

Jesienna karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka 1. Karkówkę kroimy w plastry. Oprószamy domową przyprawą warzywną i pieprzem.
    Na głębokiej patelni szklimy cebulę na oleju. Dodajemy pokruszonego suszonego grzybka. Na patelnię dokładamy mięso, rumienimy z obu stron. Posypujemy pokrojoną w paski papryką oraz kawałkami jabłka. Dodajemy masło, liść laurowy i rozkruszone ziela. Dusimy pod przykryciem 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.

Porady

Zamiast soli lub sklepowych przypraw warzywnych używam mieszanki z solą zrobionej wg przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowa-przyprawa-warzywna-bardzo-prosta-w-przygotowaniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy