Jesienna grochówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To jedyna zupa która od zawsze kojarzyła mi się z jesienią...

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pasek żeberek wieprzowych
    1.5 szkl łuskanego grochu
    1 marchew
    1 pietruszka
    2 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziemniaki
    laska kiełbasy wiejskiej
    1 cebula
    1 łyzka masła klarowanego
    2 łyżeczki majeranku
    sól i pieprz
    2 ząbki czosnku

Jesienna grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki,zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Groch dokładnie płuczemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy wszystko do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dolewamy tyle wody aby konsystencja była taka jaka nam odpowiada. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę aż do zrumienienia. Dodajemy do zupy. Wsypujemy majeranek a także starty czosnek. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba, gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe. Posypać natką pietruszki.

    Najlepiej smakuje dnia następnego jednak nie zawsze zostaje.... ;-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy