Jesienna grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki,zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Groch dokładnie płuczemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy wszystko do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dolewamy tyle wody aby konsystencja była taka jaka nam odpowiada. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę aż do zrumienienia. Dodajemy do zupy. Wsypujemy majeranek a także starty czosnek. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba, gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe. Posypać natką pietruszki.
Najlepiej smakuje dnia następnego jednak nie zawsze zostaje.... ;-)
Komentarze