Jeżynowe kluski na parze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Można je serwować o różnej porze roku, lecz ja wykorzystałam sezon na jeżyny . Dzieci je uwielbiają

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0.8dag jeżyn, 0.5kg mąki, pół kostki margaryny, pół kostki drożdży( 5dag.)szklanka mleka, 2-3 łyżki cukru, jajo, szczypta soli, 1l.maślanki(do zrobienia koktajlowej polewy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Jeżynowe kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zbiory się udały 1. Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, dosypać 1 łyżeczkę cukru a gdy drożdże się rozpuszczą, zamieszać podsypać 1 łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.(ok.15min.)Rozpuścić i ostudzić margarynę . Do mąki dodać 2łyżki cukru, jajko, zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto powoli wlewając margarynę. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość rozwałkować je na 1cm.grubości placek i wykrawać szklanką kółka . Do każdego kółeczka dajemy po 4-5 sztuk świeżych jeżyn posypmy troszkę cukrem i sklejajmy kluski. W garnku do gotowania na parze gotujemy je 7-8 min. Przed podaniem polewamy je koktajlem zrobionym z maślanki i pozostałych jeżyn. Nie zapomnijmy o dodaniu cukru do koktajlu (według uznania słodkości)

Porady

Jeśli nie mamy garnka parowego, wystarczy ściśle zawiązać gazę na obręcz garnka wcześniej wlewając do niego wody(1/3 wysokości) i na gazie układać kluski, do gotowania przykryć je miską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować