Jednogarnowe danie z wędzoną karkówką

4.49 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W tygodniu nie mam za dużo czasu na gotowanie dlatego obiady, które podaję moim bliskim muszą robić się "same", a jednocześnie muszą pysznie smakować. Przykładem takiego dania jest właśnie surowa wędzona karkówka zapiekana z warzywami - prawda, że brzmi pysznie .

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g surowej wędzonej karkówki wieprzowej
    2 marchewki
    łodyga selera naciowego
    korzeń pietruszki
    1/2 selera korzeniowego
    papryka
    mała cukinia
    por
    czerwona cebula
    kilka ziemniaków
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    płatki chili
    ząbek czosnku
    łyżka masła
    2 łyżki whisky
    sól opcjonalnie, moja karkówka była dosyć słona więc już nie soliłam całości

    ulubione zioła do posypania gotowej potrawy np. lubczyk, natka pietruszki, nać selera itp.
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Jednogarnowe danie z wędzoną karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Warzywa kroimy na kawałki, wsypujemy przyprawy, mieszamy.
    Karkówkę kroimy na plastry.
    Na dno żeliwnego garnka kładziemy kawałek masła i wlewamy whisky.
    W garnku przekładamy warstwami, mięso z warzywami.

    Garnek przykrywamy, wstawiamy do zimnego piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200 stopni C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 170-180 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę. Garnek odkrywamy i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, by mięso się zrumieniło.
    Całość posypujemy świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować