Jednogarnkowe danie z ciecierzycą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To bardzo sycąca potrawka. Idealna do przygotowania po pracy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
    1 czerwona papryka
    1 mała puszka kukurydzy (ok. 200 g)
    1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g)
    500 ml passaty pomidorowej
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łodygi selera naciowego
    2 łyżki sosu Worcestershire (można pominąć)
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki cukru
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jednogarnkowe danie z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę mocno opiec w piekarniku, a następnie owinąć w folię aluminiową i zostawić do ostudzenia. Można zrobić to dzień wcześniej. Następnie przekroić na pół, wyjąć nasiona i zdjąć skórkę. Miąższ pokroić.
    Cebulę posiekać w kostkę i wrzucić na 1 łyżkę rozgrzanego oleju. Kurczaka drobno pokroić i dorzucić do cebuli. Następnie dodać posiekany czosnek. Kolendrę i kmin utłuc w moździerzu i dodać do garnka. Wlać sos Worcestershire. Doprawić solą.
    Kiedy kurczak się zrumieni, dorzucić paprykę i posiekany seler naciowy. Podlać odrobiną wody i dusić, aż seler zmięknie. Dodać odcedzoną kukurydzę i ciecierzycę. Jeśli ciecierzyca jest za twarda, gotować jeszcze kilka minut. Wlać passatę pomidorową. Dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dorzucić oregano i paprykę w proszku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować