Jednogarnkowe danie z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę mocno opiec w piekarniku, a następnie owinąć w folię aluminiową i zostawić do ostudzenia. Można zrobić to dzień wcześniej. Następnie przekroić na pół, wyjąć nasiona i zdjąć skórkę. Miąższ pokroić.
Cebulę posiekać w kostkę i wrzucić na 1 łyżkę rozgrzanego oleju. Kurczaka drobno pokroić i dorzucić do cebuli. Następnie dodać posiekany czosnek. Kolendrę i kmin utłuc w moździerzu i dodać do garnka. Wlać sos Worcestershire. Doprawić solą.
Kiedy kurczak się zrumieni, dorzucić paprykę i posiekany seler naciowy. Podlać odrobiną wody i dusić, aż seler zmięknie. Dodać odcedzoną kukurydzę i ciecierzycę. Jeśli ciecierzyca jest za twarda, gotować jeszcze kilka minut. Wlać passatę pomidorową. Dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dorzucić oregano i paprykę w proszku.
Komentarze