Jawor

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Słyszeliście o takim cieście? Znalazłam ten przepis w bardzo starym zeszycie mojej mamy. Trochę w nim pozmieniałam po swojemu. Ciasto wychodzi bardzo spore, a poza tym nie jest drogie a bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • blaszka 23/33:

    ciasto kruche:

    mąka pszenna 2,5 szklanki,

    cukier puder 70 g,

    margaryna 250 g,

    śmietana 18% 3 łyżki,

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

    żółtka 5 szt,


    piana:

    białka 5 szt,

    cukier kryształ 1 szklanka,

    mąka pszenna 40 g,

    mąka ziemniaczana 70 g,

    masło roztopione 100 g,

    amoniak 1/4 łyżeczki,


    biszkopt orzechowy:

    jajka 6 szt,

    cukier kryształ 1 szklanka,

    masło 100 g,

    mąka pszenna 0,5 szklanki,

    mąka ziemniaczana 0,5 łyżeczki,

    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,

    orzechy włoskie mielone 100 g,


    masa:

    mleko 500 ml,

    cukier 4 łyżki,

    budyń śmietankowy 1 szt,

    masło 200 g,


    ponadto:

    dżem z czarnej porzeczki 0,5 słoika,

    orzechy włoskie 100 g,

    polewa:

    czekolada mleczna 100 g,

    mleko 4-5 łyżek,
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Jawor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść razem z papierem do blaszki. Ciasto smarujemy dżemem i posypujemy pokruszonymi orzechami.

    Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie wlewamy powoli rozpuszczone i ostudzone masło i cały czas miksujemy na małych obrotach miksera. Dodajemy wymieszane mąki oraz amoniak. Pianę wykładamy na ciasto i pieczemy w 170 st.C przez 35-40 min.

    Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier następnie po jednym żółtku oraz rozpuszczone i ostygnięte masło. Na koniec wsypujemy mąki oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

    Masa: 300 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek i mieszamy. Gotujemy przez 3 min. cały czas mieszając. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu.

    Biszkopt smarujemy kremem i przykrywamy ciastem kruchym z pianą.

    Czekoladę łamiemy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować