Słyszeliście o takim cieście? Znalazłam ten przepis w bardzo starym zeszycie mojej mamy. Trochę w nim pozmieniałam po swojemu. Ciasto wychodzi bardzo spore, a poza tym nie jest drogie a bardzo smaczne.
1.Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść razem z papierem do blaszki. Ciasto smarujemy dżemem i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie wlewamy powoli rozpuszczone i ostudzone masło i cały czas miksujemy na małych obrotach miksera. Dodajemy wymieszane mąki oraz amoniak. Pianę wykładamy na ciasto i pieczemy w 170 st.C przez 35-40 min.
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier następnie po jednym żółtku oraz rozpuszczone i ostygnięte masło. Na koniec wsypujemy mąki oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Masa: 300 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek i mieszamy. Gotujemy przez 3 min. cały czas mieszając. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu.
Biszkopt smarujemy kremem i przykrywamy ciastem kruchym z pianą.
Czekoladę łamiemy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta.
Komentarze