jasny chleb z konopią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Potrzeba matką wynalazku i tak z pomocą robota kuchennego, udało mi się zrobić mój pierwszy chleb.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • semola rimacinata 500g ( włoska mąka ze zmielonej semoliny)
    350 ml ciepłej wody
    10 dag świeżych drożdży
    łyżeczka soli morskiej
    łyżeczka miodu
    łyżka oliwy
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    6 łyżek łuskanych nasion konopii i trochę do wysypania formy
    masło do wysmarowania foremki

Jasny chleb z konopią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski robota kuchennego. Za pomocą końcówki - hak, całość wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite (samo odchodzi z haka). Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie w ciepłe miejsce (trzeba uważać, by nie uciekło z miski) na około godzinę. Formę wysmarowujemy masłem, obsypujemy konopią i odrobiną pieprzu - układamy ciasto , odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika , nacinamy ciasto w kratkę. Pieczemy w 200'C przez godzinę. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia.

Porady

W czasie wyrastania ciasta, warto zajrzeć co się dzieje - wtedy Was nie zaskoczy jak mnie wychodzące ciasto z miski

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy