Jasny biszkopt z mleczną masą i owocami

  • wyświetlono: 1967 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Pyszne, lekkie ciasto z dodatkiem owoców, idealne na lato.

Jagodowe_ciastko

Składniki

Ciasto:

5 dużych jajek
nieco ponad pół szkl cukru zwykłego lub drobnego do wypieków
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej

Masa mleczna:

nieco ponad pół szkl mleka
nieco ponad pół szkl cukru zwykłego
200g masła
mleko pełne w proszku

Dodatkowo:

1,5 – 2 szkl dowolnych owoców, mrożonych, świeżych lub z kompotu (w przepisie użyto jeżyn oraz wydrylowanych wiśni i czereśni z kompotu)
pół szkl wody z sokiem z cytryny
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Jasny biszkopt z mleczną masą i owocami

  • 1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i porcjami dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno formy o wym. 30x20cm lub tortownicy o średnicy 28cm.. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 minut w temp. 160 - 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, bez wyjmowania z formy upuszczamy go na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Masa: zagotowujemy mleko, wsypujemy do niego cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Masło ucieramy do białości, następnie porcjami dodajemy zimne mleko i ciągle ucierając, wsypujemy powoli mleko w proszku do momentu, aż masa zgęstnieje (ok. 1,5 – 2 szkl mleka w proszku). Dodajemy do masy owoce, mieszamy (jeśli mamy owoce z kompotu, wcześniej osączamy je na sitku).
  • 3. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Z wody i soku z cytryny robimy poncz i nasączamy pierwszy blat, po czym wykładamy na niego masę mleczną z owocami. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go resztą ponczu i wierzch smarujemy polewą czekoladową.

Porady

Z mleczną masą najlepiej komponują się owoce raczej kwaśne niż słodkie, np. wiśnie, borówki. Możemy pominąć nasączanie blatów ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibiszkoptbiszkopt z masą i owocamimleczna masa

Komentarze

Podobne przepisy

lekki biszkopt z mascarpone i truskawkami

Dodane przez: Natalia76

Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami

Lekkie i bardzo smaczne ciasto...

Domowe wafelki ala knopers

Dodane przez: Aleksandra J

Wafelki z masą mleczną i czekoladowo-orzechową

Wafelki przekładane na podobieństwo...

Biszkopt z masą budyniową i malinami

Dodane przez: kamila19851

Biszkopt z masą budyniową i malinami

Typowo letnie ciasto z lekkim kremem,...

image-0xf4ode

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Biszkopt jasny-rzucany

Moja mama mnie nauczyła, że aby...

Biszkopt z jabłkami i masą mascarpone

Dodane przez: Smakchwili

Biszkopt z jabłkami i masą mascarpone

Nie trzeba wiele aby umilić sobie...

Dodane przez: adaida

BISZKOPT Z MASĄ KRÓWKOWĄ I HERBATNIKAMI

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE