Jaśminowy ryż z łososiem w tajskim sosie curry

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Co można powiedzieć o ryżu gotowanym w mleku kokosowym? ...że jest wyśmienity! i wie to każdy kto już spróbował!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż parboiled: 125 gramów
    - mleko kokosowe: 600 mililitrów
    - cebula biała: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - wywar z herbaty jasminowej: 300 mililitrów
    - zielone curry: 2 łyżeczki
    - szpinak (świeżego): 250 gramów
    - płatki chili: 1 łyżeczka
    - limonka: 1 sztuka
    - olej arachidowy: 2 łyżki
    - dzwonko łososia: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jaśminowy ryż z łososiem w tajskim sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka nalać 400ml mleka kokosowego, zagotować, dodać wywar herbaciany i wrzucić ryż. Gotować według przepisu na opakowaniu.
  • 2. W tym czasie rozgrzać olej arachidowy w woku, usmażyć czosnek i cebulkę drobno posiekaną.
  • 3. Usmażoną cebulę doprawić zieloną pastą curry i smażyć jeszcze 2 minuty.
    Dodać 200ml mleka kokosowego, płatki chili i wcisnąć połowę soku z limonki.
  • 4. Następnie dodać oczyszczony szpinak i gotować na malutkim ogniu 5 minut.
  • 5. Włożyć do sosu dzwonko łososia i dalej gotować 10 minut na małym ogniu.
    Ugotowany jaśminowy ryż przelać na durszlak.
  • 6. Na każdy talerz przełożyć po kilka łyżek szpinakowego sosu curry , na sos nałożyć jaśminowy herbaciany ryż i dzwonko łososia.
    Wszystko skropić odrobiną soku z limonki i od razu podawać.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować