Jaśminowy ryż z łososiem w tajskim sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka nalać 400ml mleka kokosowego, zagotować, dodać wywar herbaciany i wrzucić ryż. Gotować według przepisu na opakowaniu.
2.W tym czasie rozgrzać olej arachidowy w woku, usmażyć czosnek i cebulkę drobno posiekaną.
3.Usmażoną cebulę doprawić zieloną pastą curry i smażyć jeszcze 2 minuty.
Dodać 200ml mleka kokosowego, płatki chili i wcisnąć połowę soku z limonki.
4.Następnie dodać oczyszczony szpinak i gotować na malutkim ogniu 5 minut.
5.Włożyć do sosu dzwonko łososia i dalej gotować 10 minut na małym ogniu.
Ugotowany jaśminowy ryż przelać na durszlak.
6.Na każdy talerz przełożyć po kilka łyżek szpinakowego sosu curry , na sos nałożyć jaśminowy herbaciany ryż i dzwonko łososia.
Wszystko skropić odrobiną soku z limonki i od razu podawać.
Smacznego.
Komentarze