Sałatka jarzynowa z parowaru z kiełkami rzodkiewki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tradycyjna sałatka jarzynowa w nowoczesnym wydaniu, z warzywami gotowanymi w parowarze, dzięki temu wszystkie cenne witaminy zostały w niej zachowane, kiełki rzodkiewki dodają jej nieco pikantnego smaku!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 marchewek
    4 pietruszki
    2-3 ziemniaki
    1 cebula
    1 seler-korzeń
    5 jajek
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka groszku konserwowego
    2 kwaskowe jabłka
    5 ogórków kiszonych
    1 łyżka musztardy delikatesowej
    3 łyżki majonezu light
    sól morska do smaku
    pieprz czarny do smaku
    50 g kiełków rzodkiewki do posypania

Sałatka jarzynowa z parowaru z kiełkami rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa -ziemniaki,marchew pietruszkę i seler skrobiemy i myjemy pod bieżącą wodą układamy w dwóch miskach parowaru dość luźno i nastawiamy parowar na 50 minut i gotujemy.
  • 2. Studzimy gdy będą zimne kroimy w kostkę . Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo,cebulę obieramy i kroimy z wystudzonymi jajkami w kosteczkę tak samo postępujemy z ogórkami kiszonymi i jabłkiem.
  • 3. Kukurydzę i groszek osączamy z zalewy , mieszamy wszystkie składniki w misce ,dodajemy musztardę i majonez doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy dokładnie.Chłodzimy w lodówce.Przed podaniem posypujemy dość grubo kiełkami rzodkiewki i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy