Jarzynowa z fasolką szparagową i pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na pulpety bardzo dokładnie wyrobiłam w miseczce, uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyłam je na desce.
2.Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę.
Fasolkę szparagową opłukałam, odcięłam końce i pokroiłam ją na krótsze kawałki.
W rondlu zagotowałam wodę, wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a po chwili – ziemniaki. Dołożyłam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam.
3.Po kilku minutach wrzuciłam do rondla pulpety (najwygodniej zdejmować je z deski moczoną w rondlu metalową łyżką), a po chwili, kiedy tylko zbielały, dołożyłam fasolkę szparagową.
4.Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiłam zupę do smaku jeszcze solą, pieprzem i koperkiem.
Komentarze