Jarzynowa z fasolką szparagową i pulpetami

0 (0 ocen)

Gęsta, ale całkiem lekka zupa z fasolką szparagową i BARDZO dużą ilością pulpetów z indyka. Bez zagęszczania i zabielania.

Składniki:

  • PULPETY:
    0,5 kg mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka bułki tartej
    1-2 łyżeczki sosu sojowego
    pieprz
    ZUPA:
    1,5 litra wody
    16 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) – u mnie mrożona, utarta na wiórki
    45 dag ziemniaków
    3 ziela angielskie
    liść laurowy
    sól
    30 dag żółtej fasolki szparagowej
    pieprz
    duża łyżka posiekanego koperku – u mnie mrożony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety

Jarzynowa z fasolką szparagową i pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na pulpety 1. Składniki na pulpety bardzo dokładnie wyrobiłam w miseczce, uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyłam je na desce.
  • Jarzynowa z fasolką szparagową i pulpetami 2. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę.
    Fasolkę szparagową opłukałam, odcięłam końce i pokroiłam ją na krótsze kawałki.
    W rondlu zagotowałam wodę, wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a po chwili – ziemniaki. Dołożyłam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam.
  • Jarzynowa z fasolką szparagową i pulpetami 3. Po kilku minutach wrzuciłam do rondla pulpety (najwygodniej zdejmować je z deski moczoną w rondlu metalową łyżką), a po chwili, kiedy tylko zbielały, dołożyłam fasolkę szparagową.
  • Jarzynowa z fasolką szparagową i pulpetami 4. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiłam zupę do smaku jeszcze solą, pieprzem i koperkiem.

Porady

Zupę można zagęścić i zabielić śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować