Jarzynowa na śmietance

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Dzięki wnuczkom, które uwielbiają jeść i nieustannie namawiają mnie do gotowania, szkolę się w sztuce kulinarnej. Zupa jest zdrowa, szybka, a efekt końcowy – wyśmienity.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 3-4 ziemniaki
    ● 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego
    ● 1 op. mrożonki wielowarzywnej
    ● 2-3 marchewki
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● listek laurowy
    ● sól, pieprz
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● natka pietruszki
    ● puszka groszku
    ● kostka rosołowa
    ● 150 ml śmietany 30-proc.
    ● 2 łyżki mąki

Jarzynowa na śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarzynowa na śmietance 1. Mięso myjemy i wkładamy do
    garnka z zimną wodą. Zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie,
    listek i kostkę rosołową.
    Gotujemy do miękkości
  • Jarzynowa na śmietance 2. Marchewki i ziemniaki obieramy,
    myjemy i kroimy w kostkę.
    Wsypujemy do wywaru, gotujemy,
    aż będą prawie miękkie
  • Jarzynowa na śmietance 3. Dodajemy mrożonkę, a po
    kilkunastu minutach gotowania
    – osączony groszek i roztarty
    czosnek. Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem. Zabielamy
    śmietaną wymieszaną z mąką,
    chwilę gotujemy. Posypujemy
    posiekaną natką pietruszki.

Porady

Zupa doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy