jarzynka w beszamelu

0 (0 ocen)

Idealny dodatek do mięsa, niepozorny ale pyszny.

Składniki:

  • Warzywa:
    2 marchewki
    1 por
    kawałek selera
    2-3 liście włoskiej kapusty
    oliwa lub olej
    tymianek, sól
    sok z cytryny

    składniki na sos:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szkl. mleka półtłustego
    garść startego żółtego sera

Jarzynka w beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane warzywa kroimy "na zapałkę", kapustę na paski, po czym wszystkie podsmażamy na oliwie aż staną się szkliste. Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami, dorzucamy ser
  • 2. w osobnym rondlu roztapiamy masło, dosypujemy mąkę, którą dokładnie rozprowadzamy. powoli dolewamy mleko, ciągle mieszając, aż sos będzie gładki i w konsystencji przypominał kwaśną śmietanę
  • 3. Warzywa wrzucamy do przygotowanego sosu, delikatnie mieszamy, podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy