Jarzyna z ogórków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jarzyna z ogórków jest smacznym dodatkiem do mięsa, ryb pieczonych, kiełbasek, albo po prostu do ugotowanych ziemniaków.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków gruntowych
    100 g wędzonego surowego boczku
    2 cebule
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki
    300 ml kwaśnej śmietany
    1 pęczek koperku
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka cukru
    biały pieprz mielony
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mizeria Dodatki

Jarzyna z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarzyna z ogórków 1. Ogórki obrałem, przekroiłem wzdłuż. Łyżeczką wyskrobałem nasiona. Połówki ogórków pokroiłem w poprzek na plastry grubości palca.

    Od boczku odkroiłem skórę. Boczek razem z cebulą pokroiłem w kostkę i na słabym ogniu podsmażyłem w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Trzeba uważać aby boczek i cebula za bardzo się nie zrumieniły. Dodałem ogórki, sól, pieprz , dusiłem wszystko jeszcze 5 minut, aż ogórki stały się szkliste.

    Jarzynę w garnku posypałem mąką i dokładnie wymieszałem. Rozprowadziłem śmietaną, podgrzałem. Powoli dusiłem na małym ogniu w odkrytym garnku.

    Koper umyłem i posiekałem. Tuż przed podaniem jarzynę doprawiłem octem i cukrem, posypałem koprem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować