Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

lekka alternatywa tradycyjnych gołąbków

  • 30 min

Składniki:

  • 70 dag cukinii
    70 gram szpinaku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    100 gram ryżu brązowego
    100 gram kaszy gryczanej z suszonymi grzybami
    2 jajka
    Olej do smażenia
    Włoska kapusta
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty włoskiej oddzielamy kolejno liścia, które myjemy, a następnie wycinamy z nich twarde łodygi. W dużym garnku nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli i czekamy aż zacznie wrzeć – wkładamy liście kapusty i obgotowujemy 3 minuty, po czym pozostawiamy w gorącej wodzie jeszcze na jakiś czas. Ryż oraz kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i przekładamy do miski. Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, liście młodego szpinaku myjemy pod bieżącą wodą, cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy pokrojone warzywa. Cukinię przecinamy, wydrążamy środek i ważymy określoną ilość, po czym ścieramy na tarce z grubymi otworami. Lekko odciśniętą cukinię dodajemy do zrumienionej cebulki i smażymy ok 5 minut, następnie dodajemy drobno pokrojony szpinak i całość przesmażamy jeszcze 1 minutkę - doprawiamy. Na siteczku odciskamy usmażone warzywa tak aby pozbyć się nadmiaru wody spod cukinii, a następnie przekładamy do ugotowanej kaszy i ryżu. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie wbijamy jajka i ponownie wszystko mieszamy. Na każdym z liściu kapusty włoskiej układamy po 2-3 łyżki farszu, a następnie zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Dno dużego garnka wykładamy liściem kapusty, na nim ściśle układamy zwinięte gołąbki. Zalewamy je do połowy wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i całość przykrywamy kapustą i dociskamy pokrywką. Na wolnym ogniu całość gotujemy przez 10 minut. Gorące gołąbki wyjmujemy, możemy polać sosem i jemy.

Porady

farsz odciskamy, inaczej może nam się rozpaść

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować