Gołąbki nie muszą być nudne.Taka wersja dla jaroszy jest również bardzo smaczna i aromatyczna.Polecam.
Składniki:
1 gł.kapusty białej
1 woreczek ryżu
5 łyżek oleju
FARSZ
3 duże cebule
2 jabłka
1 kiwi
1 por,zielona część ok.20 cm.
2 łyżki żurawiny suszonej
1/4 kostki margaryny
2 łyżki keczupu pikantnego
1 łyżeczka zmielonych suszonych pomidorów z czosnkiem / ja suszę je sama i mielę/
sól,pieprz czarny,ostra papryka mielona,bazylia suszona do smaku.
NA SOS
3/4 l. wody
3 łyżki keczupu pikantnego
sól,pieprz,ostra papryka mielona,przyprawa uniwersalna,bazylia suszona do smaku,mąka do zagęszczenia.
Jarskie gołąbki z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę włożyć do wrzącej wody,gotować na wolnym ogniu zdejmując kolejno liście,usunąć z nich zgrubiałe nerwy.
Ryż ugotować w osolonej wodzie,przestudzić.
2.Owoce i warzywa oczyścić i umyć.
3.Cebulę i por pokroić w ćwierć plasterki.Marchew,jabłka i kiwi w słupki.
4.Na patelni rozgrzać margarynę,włożyć marchew,por i chwilę smażyć.
5.Wsypać pozostałe warzywa,owoce i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania wody.Przyprawić do smaku przyprawami.
Komentarze