JARSKIE GOŁĄBKI Z CEBULĄ

4.5 (141 ocen)

Gołąbki nie muszą być nudne.Taka wersja dla jaroszy jest również bardzo smaczna i aromatyczna.Polecam.

Składniki:

  • 1 gł.kapusty białej
    1 woreczek ryżu
    5 łyżek oleju

    FARSZ

    3 duże cebule
    2 jabłka
    1 kiwi
    1 por,zielona część ok.20 cm.
    2 łyżki żurawiny suszonej
    1/4 kostki margaryny
    2 łyżki keczupu pikantnego
    1 łyżeczka zmielonych suszonych pomidorów z czosnkiem / ja suszę je sama i mielę/
    sól,pieprz czarny,ostra papryka mielona,bazylia suszona do smaku.

    NA SOS

    3/4 l. wody
    3 łyżki keczupu pikantnego
    sól,pieprz,ostra papryka mielona,przyprawa uniwersalna,bazylia suszona do smaku,mąka do zagęszczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jarskie gołąbki z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę włożyć do wrzącej wody,gotować na wolnym ogniu zdejmując kolejno liście,usunąć z nich zgrubiałe nerwy.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie,przestudzić.
  • jarskie gołąbki z cebulą 2. Owoce i warzywa oczyścić i umyć.
  • jarskie gołąbki z cebulą 3. Cebulę i por pokroić w ćwierć plasterki.Marchew,jabłka i kiwi w słupki.
  • jarskie gołąbki z cebulą 4. Na patelni rozgrzać margarynę,włożyć marchew,por i chwilę smażyć.
  • jarskie gołąbki z cebulą 5. Wsypać pozostałe warzywa,owoce i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania wody.Przyprawić do smaku przyprawami.
  • jarskie gołąbki z cebulą 6. Włożyć keczup i wymieszać.Wsypać ryż.
  • jarskie gołąbki z cebulą 7. Wymieszać i całość przestudzić.
  • jarskie gołąbki z cebulą 8. Na każdy liść kapusty wkładać porcję farszu.
  • jarskie gołąbki z cebulą 9. Zwinąć gołąbki,posypać lekko solą
  • jarskie gołąbki z cebulą 10. Na patelni rozgrzać olej wkładać porcjami gołąbki.
  • jarskie gołąbki z cebulą 11. Smażyć po 5 min.z każdej strony do lekkiego zrumienienia,zdjąć z patelni.
  • jarskie gołąbki z cebulą 12. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,ułożyć usmażone gołąbki.
  • jarskie gołąbki z cebulą 13. Na tłuszcz ze smażenia gołąbków wlać wodę,przyprawić do smaku przyprawami,zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotować.
  • jarskie gołąbki z cebulą 14. Gorącym sosem zalać gołąbki.
  • jarskie gołąbki z cebulą 15. Całość przykryć pozostałymi liśćmi kapusty.
  • jarskie gołąbki z cebulą 16. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Porady

Jeśli przygotujemy danie z mniejszej ilości produktów to możemy je całkowicie przygotować na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować