JARSKIE GOŁĄBKI O ŚMIETANOWYM SMAKU

3 (1 ocen)

Podawać gorące jako samodzielne danie.Do gołąbków tych zbędne są już dodatki,gdyż w nich zawarte jest już wszystko.Polecam nie tylko jaroszom.Świetne danie na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 2 kg.pieczarek
    1 duża główka kapusty włoskiej
    2 woreczki kaszy gryczanej
    2 marchwie
    1 mały seler
    1 pietruszka korzeń
    1 por średni biała część
    5 ząbków czosnku
    1 mała cebula
    1 papryka czerwona " Palermo "
    1/2 l. słodkiej śmietany 18 lub 30 %
    1 szk.gorącej wody do sosu
    sól,pieprz czarny,ostra papryka mielona,zioła prowansalskie,czosnek granulowany do smaku,olej do smażenia,sok z cytryny do skropienia pieczarek,woda do polania blaszek do pieczenia.
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Jarskie gołąbki o śmietanowym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 1. Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć plasterki,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Warzywa oczyścić,umyć i rozdrobnić.Por pokroić w pół plasterki,cebulę,paprykę,czosnek w kostkę,pozostałe zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości w/g przepisu na opakowaniu,osączyć i przestudzić.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej,włożyć 3/4 pieczarek i smażyć do czasu odparowania wody.Dodać cebulę,czosnek,przyprawić do smaku przyprawami i smażyć do czasu lekkiego zrumienienia się pieczarek,zdjąć z patelni ,przestudzić.
  • 3. Na tłuszcz ze smażenia pieczarek włożyć pozostałe warzywa i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania wody,przyprawić do smaku przyprawami i przestudzić.
  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 4. Do miski wsypać kaszę,dodać przesmażone pieczarki i warzywa,wsypać do smaku zioła prowansalskie i wyrobić gładką masę,ewentualnie przyprawić do smaku przyprawami.
  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 5. Z kapusty wyciąć część głąba,wlać w puste miejsce olej./ szybciej będą miękły poszczególne liście/. Tak przygotowaną kapustę włożyć do garnka z gotującą się wodą,gotować na wolnym ogniu zdejmując kolejno liście.Z sparzonych liści ściąć na płasko zgrubiały środkowy nerw.
  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 6. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwinąć gołąbki.
  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 7. Posypać niewielką ilością soli,pieprzu i ziół prowansalskich.
  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 8. Na patelni rozgrzać olej,przesmażyć krótko z dwóch stron gołąbki,zdjąć z patelni
  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 9. Na tłuszcz ze smażenia włożyć odłożone pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody i lekkiego ich zrumienienia. Wlać 1 szk.gorącej wody,śmietanę rozprowadzoną w gorącym roztworze i zagotować,doprawić do smaku przyprawami.
  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 10. Jednorazowe blaszki aluminiowe / lub naczynia żaroodporne / wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty,ułożyć przesmażone gołąbki.Całość zalać sosem pieczarkowym
  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 11. Blaszki przykryć folią aluminiową.
  • jarskie gołąbki o śmietanowym smaku 12. Tak przygotowane blaszki ustawić na blaszkach z piekarnika wypełnionych do 1/2 wysokości wodą,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 60 min.Zdjąć z blaszek folię aluminiową i zapiekać jeszcze 15 min,by lekko przypiekły się pieczarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować