Jarskie gołąbki bez zawijania

2.78 (9 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Gołąbki bez zawijania w wersji bezmięsnej. Z dużą ilością warzyw i ryżu zapieczone w prostym a zarazem pysznym sosie pomidorowym. Smaczny zdrowy obiad z piekarnika dla całej rodziny.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 100 gramów zwykłego białego ryżu
    300 gramów białej kapusty
    1 cebula ok. 50 gramów
    por biała część ok, 100 gramów
    pół dużej papryki czerwonej
    1 mała marchewka ok. 50 gramów
    1 jajko M lub L
    20 gramów bułki tartej
    sól
    pieprz
    majeranek
    Opcjonalnie wegeta
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    szczypta majeranku
Wystaw ocenę:

2.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne Gołąbki

Jarskie gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować i przełożyć do miski.
    Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, resztę warzyw pokroić w kostkę.
    Na dużej patelni roztopić masło dodać cebulę, por chwilę smażymy. Gdy nieco zmiękną dodajemy drobno pokrojoną kapustę, paprykę i starta marchewkę lekko solimy. Smażymy aż wszystko będzie miękkie. Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.
    Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość studzimy.
    Do przestudzonych składników ( mogą być letnie) dodajemy jajko i bułkę tartą doprawiamy do smaku solą, pieprzem,majerankiem, opcjonalnie wegetą.
    Całość dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi.
  • 2. Z gotowego farszu formujemy zgrabne gołąbki.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
    Do naczynia żaroodpornego wlać ok pół szklanki bardzo gorącej wody tyle aby dno było tylko przykryte.
    Przełożyć gołąbki do naczynia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut po tym czasie gołąbki zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i zapiekamy kolejne 15 minut.
  • 3. Przygotowanie sosu
    Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać przecier pomidorowy. Ciągle mieszając przesmażamy chwilkę następnie wlewać powoli bulion tyle aby sos nie był zbyt rzadki cały czas energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować