Jarskie gołąbki bez zawijania

  • wyświetlono: 524 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Gołąbki bez zawijania w wersji bezmięsnej. Z dużą ilością warzyw i ryżu zapieczone w prostym a zarazem pysznym sosie pomidorowym. Smaczny zdrowy obiad z piekarnika dla całej rodziny.

Moje profilowe
  • 10 porcje
  • 120min

Składniki

100 gramów zwykłego białego ryżu
300 gramów białej kapusty
1 cebula ok. 50 gramów
por biała część ok, 100 gramów
pół dużej papryki czerwonej
1 mała marchewka ok. 50 gramów
1 jajko M lub L
20 gramów bułki tartej
sól
pieprz
majeranek
Opcjonalnie wegeta
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
szczypta majeranku

Sposób przygotowania przepisu:

Jarskie gołąbki bez zawijania

  • 1. Ryż ugotować i przełożyć do miski.
    Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, resztę warzyw pokroić w kostkę.
    Na dużej patelni roztopić masło dodać cebulę, por chwilę smażymy. Gdy nieco zmiękną dodajemy drobno pokrojoną kapustę, paprykę i starta marchewkę lekko solimy. Smażymy aż wszystko będzie miękkie. Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.
    Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość studzimy.
    Do przestudzonych składników ( mogą być letnie) dodajemy jajko i bułkę tartą doprawiamy do smaku solą, pieprzem,majerankiem, opcjonalnie wegetą.
    Całość dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi.
  • 2. Z gotowego farszu formujemy zgrabne gołąbki.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
    Do naczynia żaroodpornego wlać ok pół szklanki bardzo gorącej wody tyle aby dno było tylko przykryte.
    Przełożyć gołąbki do naczynia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut po tym czasie gołąbki zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i zapiekamy kolejne 15 minut.
  • 3. Przygotowanie sosu
    Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać przecier pomidorowy. Ciągle mieszając przesmażamy chwilkę następnie wlewać powoli bulion tyle aby sos nie był zbyt rzadki cały czas energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gołąbkibez mięsawegetariańskiewegez piekarnikabez zawijaniadanie-jarskie

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: Megg

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to moja propozycja...

gołąbki bez zawijania

Dodane przez: mariosylwia

Gołąbki bez zawijania

Pyszne gołąbki dla leniwych, nie...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: agarybak76

Gołąbki bez zawijania

Smaczne klopsiki w sosie pomidorowym-...

Gołąbki mięsne bez zawijania z kapustą pekińską

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki mięsne bez zawijania z kapustą pekińską

Smaczne, syte mięsne danie. Zamiast...

gołąbki bez zawijania

Dodane przez: bieniaszka

Gołąbki bez zawijania

Są różne sposoby na te gołąbki...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: bietka

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki, które nie trzeba zawijać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE