Jarskie gołąbki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bez mięsa też mogą być smaczne :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
    2 woreczki ryżu
    500 g pieczarek
    1 cebula
    1 puszka kukurydzy
    2 marchewki
    0,5 brokuła
    2 koncentraty pomidorowe
    sól, pieprz, wegeta, cukier
    margaryna do smażenia
    słodka śmietanka do sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jarskie gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. Ryż ugotować na pół miękko. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do gotującej wody. Trzymać kapustę na małym ogniu odrywając po kolei po jednym liściu. Z każdego liścia odkroić twardą część.
  • nikolaxxxx 2. Brokuła podzielić na małe różyczki i 2 minuty pogotować. Odcedzić. Marchewkę pokroić w kostkę i również ugotować na pół miękko. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na margarynie z pokrojoną w kostkę cebulką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę odcedzić. Ryż, warzywa i 1 koncentrat włożyć do miski i dobrze wymieszać. Przyprawić do smaku.
  • nikolaxxxx 3. Tak przygotowany farsz nakładać łyżką na każdy liść kapusty.
  • nikolaxxxx 4. Następnie zwinąć kapustę i związać nitką.
  • nikolaxxxx 5. W brytfance lub garnku lub na patelni rozgrzać margarynę. Układać gołąbki. Każdy podsmażyć z każdej strony. Podlać 4 szklankami wody. Prużyć do miękkości. Dodać koncentrat. Sos zagęścić mąką i śmietaną. Doprawić do smaku.

Porady

Do farszu można użyć dowolnych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Marchewka Pieczarki Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować