mała główka kapusty białej
500 g pieczarek
3 średnie marchewki
3 pietruszki
kawałek selera i pora
duża cebula
2 puszki pomidorów w zalewie (każda po 400 g )
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól
chilli
2 łyżki oleju
trochę cukru
czosnek granulowany
Jarska kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa a także pieczarki pokroić na małe kawałki, kapustę poszatkować. Następnie wszystko z wyjątkiem cebuli i pora włożyć do garnka.
2.Posiekaną cebulę z porem podsmażyć na oleju i dodać do pozostałych warzyw. Wszystko to zalać pomidorami w zalewie (pomidory można rozdrobnić na mniejsze kawałki).
3.Obydwie puszki po pomidorach zalać do pełna wodą, wypłukać z resztek pomidorów i wlać do garnka. Garnek wstawiamy na ogień.
4.Gdy wszystko się zagotuje dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i czosnek. Doprawiamy solą, chilli i cukrem. Gotujemy około 2 godzin.
Komentarze