Jarmużowy tort

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 30 min

To pyszny tort warzywno-naleśnikowy, który ma delikatny smak

  • 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    - 400 ml mleka,
    - 400 g mąki,
    - 2 jajka,
    - Jeden średni buraczek,
    - Sól do smaku,
    - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie jarmużowi-serowe:
    - 400 jarmużu,
    - 2 ząbki czosnku,
    - Mały kawałek gorgonzoli lub innego sera pleśniowego,
    - 200 g sera twarogowego,
    - Pieprz, sól, gałka muszkatołowa,
    - Cebula,
    - Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jarmużowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarmużowy tort 1. NALEŚNIKI: Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Mleko przelewamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki oraz startego buraka. Miksujemy całość na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.

    Gotowe naleśniki przekładamy nadzieniem jarmużowi –serowym.
  • Jarmuzowy tort 2. Nadzienie: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Jarmuż obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Miękki jarmuż kroimy drobno i mieszamy z cebulą. Następnie dokładamy sery, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Doprawionym i dobrze wymieszanym farszem przekładamy naleśniki.
  • Jarmużowy tort 3. Całość dekorujemy urobionym twarogiem z odrobiną mleka.
  • Jarmużowy tort 4. Smacznego

Porady

Zamiast jarmużu można użyć szpinak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować