Taki pasztet nie tylko jest zdrowy, pięknie wygląda, ale też super smakuje. Dodana żurawina idealnie ożywia jego smak, a do tego fajnie wygląda.Polecam nie tylko na świąteczny stół :).
Składniki:
Blaszka 12x 36cm
Składniki:
• 0,5 kg ciecierzycy,
• 7 dorodnych łodyg jarmużu,
• 100 gram żurawiny
• 4 duże jajka,
• 1 duża cebula,
• Olej do wysmarowania blaszki,
• Bułka tarta do wysypania blaszki,
• 2 łyżki bułki tartej do środka pasztetu,
• Olej do zrumieniania cebuli,
• 3-4 ząbki czosnku,
• Ostra papryka do smaku,
• Sól, pieprz do smaku,
• Sezam do oprószenia pasztetu,
• Oliwa z oliwek do posmarowania wierzchu pasztetu,
Jarmużowy pasztet z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalewamy wodą . Tak przygotowaną pozostawiamy na noc. Namoczoną gotujemy do miękkości następnego dnia. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
2.Między czasie przygotowujemy jarmuż. Zaczynamy od usunięcia grubych łodyg. Po ich usunięciu, pozostałe liście wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody. Gotujemy je około 2 minuty, by zmiękły. Następnie dokładnie odsączamy z wody.
3.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy.
Ostygniętą ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej jajka, czosnek, oraz cebulę, po czym całość miksujemy.
Do wstępnie zmiksowanych składników dokładamy jarmuż.
4.Całość ponownie miksujemy doprawiając do smaku. Gotową masę wykładamy do miski. Dodajemy do niej żurawinę oraz bułkę tartą. Składniki łączymy ze sobą już za pomocą łyżki.
5.Formę do pieczenia smarujemy olejem i oprószamy dokładnie bułką tartą. Tak przygotowaną napełniamy farszem. Wierzch skrapiamy oliwą i posypujemy sezamem. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
Komentarze