Muffiny wykonane na ostro to doskonały pomysł na przystawkę. Zawsze znajdą się chętni na taki rodzaj wypieku:). Dziś polecam połączenie jarmużu i sera feta w tych wdzięcznych babeczkach.
Składniki:
Składniki:
• 1 szklanka mąki kukurydzianej,
• 1 szklanka mąki pszennej,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Sól, pieprz do smaku,
• 2 dorodne łodygi jarmużu (po rozdrobnieniu 1,5 szklanki),
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• 1 łyżka posiekanych listków mięty
• 120 gram sera feta,
• 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
• 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
• 2 jajka,
• Ok 5 łyżek startego na tarce o grubych oczkach sera żółtego na wierzch muffinek,
• Kilka czarnych oliwek na wierzch muffinek,
Jarmużowe wytrawne muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy łączymy ze sobą.
2.Po usunięciu z jarmużu grubych łodyg , pozostałe liście drobno siekamy. Łączymy je z natką pietruszki i miętą.
3.Ser feta kroimy w kostkę.
4.Jajka wybijamy do miski. Delikatnie je ubijamy, po czym dodajemy do nich jogurt i olej.
5.Do płynnych składników dodajemy sypkie. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto łączymy z zieleniną. Na koniec dodajemy ser feta. Łączymy go z całością za pomocą łyżki.
6.Gotowym ciastem wypełniamy foremki na muffiny do ¾ wysokości. Na wierzchu każdej muffiny wykładamy po około łyżeczce startego sera. Dodatkowo w każdą wbijamy połówkę czarnej oliwki.
Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 35 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
Komentarze